Menu
header photo

Mesin Cendawan Bimbo

Pembekal Mesin Cendawan No. 1 di Malaysia

Blog Component

FB LIVE

ICU

Last week punya cerita
.
Mai ronda2 kt pej dato jpp kejap.. Usha2 peluang nk kembangkn bisnes cendawan kita..


 

8 biji mesin

Vroom.. Vroom..
.
Br smpai lg 8 biji mesin.. 
Kemana kita seterusnya.. 
.
Tunggguuuuu...


  

AGM PPCM

.
Best sekali skala kumpul jmpa org2 lama.. N org2 yg bersemangat nk tgk industri cendawan ni lbh maju dmasa akan datang..
.
All the best to all..

  

  

  

SAYA SGT GUMBIRA BILA CUSTOMER KITA GUMBIRA

Ni kali ke2 saya hntr mesin d pekan seri menanti, bandar diraja negeri sembilan...
.
Hebat2 org seri menanti ni.. 
Menurut empunya projek ni.. Nk pegi jauh dlm ape2 industri ni.. Kelengkapan perang kena cukup dlu.. Lbh elok kalau betul2 tahu guna senapang mana yg tembak sekali.. Trus KO..

Hahahahah.. Itu pasal abe zul ni pilih kami sebagai pembekal mesin cendawan mereka. 
.
Masih banyak lg yg perlu team abe zul ni pelajari.. Tp x pe.. Dia ckp nk kayuh slow2.. 
.
Cikgu yg terbaik adalah dr pengalaman sndiri..
.
Ok lah saya doakan yg terbaek buat team abezul.. 
Sape nk cndawan area kuala pilah.. Pm2 je lah ye..


 

Happy Weekend..

Never Give up and keep fighting until you succeed.

CENDAWAN KUKUR TUMIS PEDAS - Credit: Anim Ismail

Hai semua. Kalau lah korang beli cendawan kukur kan, korang masak apa ea?? Tapi selalunya bila sebut je cendawan kukur mesti orang akan masak goreng telur atau masak lemak kan? Tapi hari ni kami nak share resepi cendawan kukur tumis pedas pulak ye. Cuba sekali pasti ummmmppphhh….
.
.
BAHAN-BAHAN:
• 2 Cawan cendawan kukur @ kulat sisir yang kering (Rendam hingga kembang)
• 15 – 20 biji cili padi hijau (Di hiris halus)
• 1 biji bawang besar (Hiris)
• 4 ulas bawang putih (Diketuk)
• 1 genggam ikan bilis (rendam dalam air)
• 1 inci belacan (dilarutkan dengan ¼ cawan air)
• Garam dan gula secukup rasa
• Secubit serbuk perasa
.
.
CARA-CARA MEMBUAT: 
1. Cendawan dicuci kemudian perah hingga kering. Tumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur (Tumbuk2 manja).
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hijau yang dihiris sehingga harum dan bawang layu.
3. Masukkan ikan bilis (Tos kan air), kacau dan masukkan bancuhan belacan. Kacau sehingga rata dan masak sekejap.
4. Kemudian masukkan cendawan kukur dan gaul sehingga rata. Tuang sedikit air dan masak hingga cendawan dan ikan bilis lembut.
5. Akhir sekali, tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka). Masak sekejap dan rasa, jika okay boleh matikan api. SIAP, senangkan.

SELAMAT MENCUBA GUYS!


Hai semua. Kalau lah korang beli cendawan kukur kan, korang masak apa ea?? Tapi selalunya bila sebut je cendawan kukur mesti orang akan masak goreng telur atau masak lemak kan? Tapi hari ni kami nak share resepi cendawan kukur tumis pedas pulak ye. Cuba sekali pasti ummmmppphhh….
.
.
BAHAN-BAHAN:
• 2 Cawan cendawan kukur @ kulat sisir yang kering (Rendam hingga kembang)
• 15 – 20 biji cili padi hijau (Di hiris halus)
• 1 biji bawang besar (Hiris)
• 4 ulas bawang putih (Diketuk)
• 1 genggam ikan bilis (rendam dalam air)
• 1 inci belacan (dilarutkan dengan ¼ cawan air)
• Garam dan gula secukup rasa
• Secubit serbuk perasa
.
.
CARA-CARA MEMBUAT: 
1. Cendawan dicuci kemudian perah hingga kering. Tumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur (Tumbuk2 manja).
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hijau yang dihiris sehingga harum dan bawang layu.
3. Masukkan ikan bilis (Tos kan air), kacau dan masukkan bancuhan belacan. Kacau sehingga rata dan masak sekejap.
4. Kemudian masukkan cendawan kukur dan gaul sehingga rata. Tuang sedikit air dan masak hingga cendawan dan ikan bilis lembut.
5. Akhir sekali, tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka). Masak sekejap dan rasa, jika okay boleh matikan api. SIAP, senangkan.

SELAMAT MENCUBA GUYS!

TAUKEY CENDAWAN PAKA, TERENGGANU

Ni antara contoh usahawan bimbingan jab pertanian yg berjaya.. Dr tahun 2016 kak na n abe ni dpt mesin bagging, mixer dan steamer.. Projek cendawan merupakan sumber pendapatan utama keluarga ini..
.
Bangga saya bila mesin cendawan yg kami bekalkan ni masih gagah berdiri.. Heheheh..
.
Kali ni kita ke paka, servis mesin taukey besar cendawan paka ni.. Biasa laa.. Kalau setakat tuka minyak hitam keta.. Kedai pomen biasa pn boleh buat.. Item yg lbh detail mcm timing dia semua tu.. Kena la panggil yg pakar.. 
Kami la tu.. Ehemsss..
.
Sekarang kak na dh mula tambah satu lg cabang perniagaan dlm projek cndawan beliau.. Bkn setakat jual produk cendawan segar, bukan setakat jual produk hiliran dr cendawan.. Kak na juga turut mengajar cara buat produk hiliran base dari cendawan..
.
Tahniah saya ucapkan kpd kak na n abe ni.. Saya doakan akak sekeluarga lbh kaya dan berjaya.


  

BILLBOARD CENDAWAN

Bila la nak naik billboard ni kt kl..??
.
Nk berangan-angan sket.. Jgn marah ye.. Hihihihi..


 

CUSTOM BUAT IKUT SAIZ PLASTIK BAG

Hangpa tau dak.. 
CORONG NI, KITA BOLEH CUSTOM BUAT IKUT SAIZ PLASTIK BAG MASING2
.
So.. Senang la kan.. Dh tau plastik bag saiz ape yg senang dapat kt kawasan kita.. Saiz tu la habaq kt kami utk kami buat mesin cendawan bos2 skalian..
.
Jgn lupa roger kami kalau berminat nk dapatkan mesin cendawan ni ye.. Mixer & Bagging 2in1


 

View older posts »

Carian

Komen

There are currently no blog comments.