Menu
header photo

Mesin Cendawan Bimbo

Pembekal Mesin Cendawan No. 1 di Malaysia

Blog Component

PAMERAN MESIN CENDAWAN KAMI

November 12, 2017

TB HPPN Peringkat Negeri Kelantan
.
Tq MARDI kerana beri kesempatan kpd kami utk turut mempamerkan mesin2 cendawan kami d expo hari peladang tahun ni..

  

 


X ramai yg mai tanya pasal mesin.. Tp jualan bag cendawan dan cendawan goreng kami mmg rancak.. Stakat 10kg sehari goreng ok laaaa.. Hahhaha.. 
.
Insya Allah stiap bulan kami akn anjurkan seminar tanaman cendawan secara PERCUMA di farm kami.. Sape nk join boleh pm kami ye..
.
BABAI HPPN
.
#JurawanCendawan
#PembekalMesinCendawanNo1Malaysia
.
www.mesincendawan.com

MASUK KURSUS JAP

November 12, 2017

Berada di sini....

 

KENA BELI LORI YG ADA CRANE NMPKNYA

November 12, 2017


Senang dan cepat sgt2 bila pakai lori yg ada crane utk naikkan dan turunkan mesin ni kan.. 
.
Dah banyak kali minta tlg pihak KADA utk bantu kita.. Nmpak gayanya.. Kena cari jalan utk beli lori sendiri kali ni.. 
.

 

 
Tp.. Sebulan kita lbh kurang 2,3 trip je hntr mesin.. Agak2 berbaloi ke kalau saya nk beli lori ye..emmmmm...
.
Tq kada
.
#JutawanCendawan
#PembekalMeainCendawanNo1Malaysia
.
www.mesincendawan.com

10 Masalah Disiplin Team Yang Perlu Dihapuskan Segera

November 7, 2017

KALAU FARM ANDA DALAM PROSES NK GROW, MAKE SURE ANDA PERHATIKAN JENIS PEKERJA2 KT BAWAH NI .. 
AMAT BAHAYA KALAU KEKAL DALAM TEAM KITA.

 

10 Masalah Disiplin Team Yang Perlu Dihapuskan Segera

1. Bawak mulut

Perkara ini sangat berbahaya terutamanya jika pekerja yang “pembawa mulut” ni sibuk duk heboh konflik syarikat.

Sebab satu mulut, salah faham, perselisihan, tarik muka boleh jadi..

Pastikan anda kenal dan sentiasa perhatikan team anda supaya “penyakit” bawak mulut ni “bebas” dari syarikat anda.

Jika ada, nasihatkan secara personal dengan individu tersebut, tetapi jika tidak membawa apa-apa perubahan anda boleh berikan surat amaran.

2. Malas

Siapalah yang begitu “open minded” nak bayar gaji pada orang yang malas. Takkan ada betul?

Tapi staff yang malas memang wujud. Kadang-kadang depan kita masa tu acah buat kerja. Belakang kita?

Sebab tu, anda kena ada Person In Charge (PIC) yang akan monitor team anda supaya still “on track” kepada kerja yang sepatutnya mereka lakukan.

Jangan biasakan penyakit malas ini tular di dalam syarikat anda, ia tak adil bagi mereka yang bersungguh bersama anda membangunkan syarikat. Faham?

3. Suka berlengah

Selalunya orang yang suka berlengah ni penuh dengan alasan. Ada je alasan yang diberi.

Kerja-kerja tak siap, drag masa lebih daripada sepatutnya.

Jangan simpan “sikap” ini ada dalam team anda. 
Ambil tindakan dari segi penilaian KPI jika pekerja tersebut ada perangai suka berlengah ini supaya mereka lebih serious dalam kerja.

Kalau KPI tak capai, dia sendiri boleh faham masa depan dia dalam syarikat tu macam mana.

4. Buat kerja lain

Ini memang tak boleh terima kan. Kita ambil team untuk bantu kita, tapi dia buat kerja lain.

Lagi-lagi yang ada bisnes “sampingan” tu. Dah la buat masa bekerja, lepas tu pakai internet office, computer office, kerja office tak siap.

Nasihat saya, orang begini tak patut ada pada syarikat anda.

Bukan nak bersifat kejam atau jahat, tapi kita bayar gaji staff dan mereka sepatutnya tahu tanggungjawab mereka ketika bekerja.

5. Networking Terlebih

Ni lebih kurang la dengan “pembawak mulut” tadi.
Jenis yang terlebih mesra, borak lebih dari kerja. Tak salah ada staff yang mesra alam ni.

Tapi kalau kerja pun terlupa, jadi bertimbun, bertangguh, kang takkan nak marah, betul tak?

6. Lambat

Ada tak antara team anda yang selalu datang kerja lambat? Dah datang, buat tak tahu je macam tak buat apa-apa salah.

Selalunya yang spesis datang lambat ni, bukan sekali sekala. “selalu lambat, selalu”.

Salah satu cara saya buat di Byond Success untuk pastikan staff datang awal adalah dengan memberikan elaun kedatangan kepada mereka.

So siapa yang rekod bersih datang awal, dapat la elaun kedatangan.

7. Bahasa Kasar

Saya tahu dari segi bahasa ini mungkin agak susah nak dikawal.

Tetapi anda tetap perlu menitik beratkan perkara ini kerana ia melibatkan soal “respect each other” dan bayangkan kalau anda tak bendung, staff anda bercakap kasar depan klien. Kan tak seronok tu.

Tak pasal-pasal nanti ada persepsi buruk dari klien terhadap syarikat anda.

8. Cuti Memanjang

“Bos hari ni saya MC”, “Bos kucing saya nak beranak, sorry tak dapat datang”.

Memang ada staff yang ada tabiat suka cuti.
Pening sikit, MC, lepastu ada je alasan lain tak boleh datang kerja.

Sekarang siapa bos?

Kalau dah asyik cuti, kerja mereka siapa yang buat? Kalau delegate kat orang lain takpe lagi, kalau takda sape nak delegate? Menimbun lah kerja tu…

Jangan bila anda nak kerja dari staff anda, nak urgent, panggil-panggil takda, tak datang.

9. Kaki “tenet”

Zaman teknologi ni mencabar dia bukan saja kita kena kejar teknologi yang terbaik untuk bisnes. Tapi dari segi pekerja. Internet memang diperlukan dalam melakukan pekerjaan sekarang.

Maklumlah zaman digital. Tapi tu lah, ada jugak yang salah guna.

Lebih tengok Facebook, Youtube, Instagram dari hadap kerja.

Ada certain company yang blok website social media ni untuk mengelakkan pekerja mereka “leka” dalam kerja.

10. Diskriminasi

Dalam satu syarikat pasti ada yang mempunyai masalah berpuak. Ada juga yang masalah dari segi top management pilih kasih, salah guna kuasa.

Yang mana top management, eksekutif dapat kelebihan tertentu, tapi pekerja biasa tak dapat.
Ini mewujudkan diskriminasi berlaku.

Kepada pekerja “biasa” pasti mereka akan merasa mereka tak dihargai dan ini bakal menjemput konflik berlaku dalam syarikat.
.
perkongsian my sifu tuan bassit
.
#JutawanCendawan
#PembekalMesinCendawanNo1Malaysia

www.mesincendawan.com

pic dari twitter politeknik sandakan

CENDAWAN APE NI ..??

November 7, 2017


di dlm kekalutan pengusaha2 cendawan malaysia giat dk berebut nk jual cendawan tiram, ni haaa .. taukey besau tganu dh mula mempromosikan milky mushroom.. 
.
bkn setakat beliau dah stat jual kt pasar cendawan milky ni .. tp dh mula buat 'FUN BOX' atau learning box khas utk kanak2.. main warna biru muda n pink plak .. mmg nmpk sgt menarik n sellable.. 

mmg geliga sungguh otak taukey cendawan sorg ni ..
.
sape tau siapakah nama taukey cendawan yg saya maksudkan ni .. ce pakat tag nama dia dlm komen.. hehehehhe..
.
#JutawanCendawan
#PembekalMesinCendawanNo1Malaysia
.
www.mesincendawan.com

SENTIASA BERUSAHA MEMBANTU PENANAM CENDAWAN MALAYSIA

November 6, 2017

Tauke Cendawan Tertinggi di Malaysia?

November 5, 2017

CE TEKA .. RUMAH CENDAWAN SAPE NI .. ??

 

 
.
alamak .. masa singgah farm dia ari tu .. taukey besau n panjang dia tak de.. opss bkn panjang,, tinggi.. hahahaha..
.
saya rasa taukey ni merupakan taukey cendawan tertinggi kt mesia .. boss Mohd Lutfi Mohd Arshad pn kalah .. hahahahah..
.
asalnya pernah kerja mkn gaji agak selesa jugak.. tp akhirnya berhenti n bukak farm sendiri .. 
.
dlm tempoh yg agak singkt beliau sgt cepat membangunkn fasiti2 di farm nya.. ni semua gara2 bag cendawan yg dibekal kan otai Wan Naimah pada peringkat awalnya..
.
kata beliau.. kalau org lain bleh.. kawang pun boleh .. 
mmg terbaek lah bro..
.
kami di BIMBO TRADING hanya mampu bantu merekemenkan mesin ape yg sesuai utk projek cendawan beliau..
.
so.. ce teka milik siapakah farm ini..??
.
#JutawanCendawan
#Cendawan
#PembekalMesinCendawanNo1Malaysia
.
www.mesincendawan.com

Jualan bongkah kulat@cendawan tiram

November 5, 2017

Jualan bongkah kulat@cendawan tiram sedang berlangsung di booth kami Bimbo Trading sempena Hari Peladang,Penternak dan Nelayan Negeri Kelantan 2017.Rm20,10 bongkah.

 

  

TANAM CENDAWAN UTK APE SEBENARNYA..??

November 5, 2017


ape yg kita sedang buat hari2 skang ..??
pg2 buta dah kua rumah hntr cendawan..
lps tu blk rumah main ngan habuk plak..
ptg kutip cendawan plak
.
hari2 rutin sama je .. tp kita x kaya2 gak .. 
mcm terasa sedikit sukar nk jadi kaya ni .. 
ye ke ..??

bg kawan penanam cendawan yg dah kawin.. ni ada sedikit tips NK TAMBAH REZEKI DALAM RUMAHTANGGA.
.
#JutawanCendawan
#MesinCendawan
#CendawanTiram

https://goo.gl/4fULPt

Hari Peladang,Penternak Dan Nelayan 2017 Negeri Kelantan.

November 5, 2017

Kami di sini

Sempena Hari Peladang,Penternak Dan Nelayan 2017 Negeri Kelantan.

 

  

View older posts »

Carian

Coretan

Komen

There are currently no blog comments.